Economische ontwikkeling
Volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) krimpt de Nederlandse economie in 2020; het bruto binnenlands product zal dit jaar met 7,7% afnemen. Het herstel zal wel sneller verlopen verwacht het IMF. In 2021 zal de economie met 5% groeien. Wereldwijd krimpt de economie dit jaar met 4,9%.
Omdat in Heusden ook veel internationaal opererende bedrijven gevestigd zijn, is de internationale economie van invloed. In hoeverre deze macro-economische voorspellingen ook voor Heusden van toepassing zijn, blijft natuurlijk de vraag.
Daarnaast blijkt uit onderzoek van Raboresearch dat er in Nederland regionale verschillen in de prognose zijn door het aandeel van de sectoren van de economie in de regio. De groot stedelijke regio’s worden minder hard geraakt dan de regio’s aan de rand van het land. Midden Brabant (-5,7%), waar de sectoren in de vrijetijdseconomie en industrie zijn oververtegenwoordigd, ligt daar een beetje tussenin.
Impact Corona
Op basis van de mate waarin sectoren geraakt zijn door het coronavirus en de maatregelen en de bedrijvenlijst van de Kamer van Koophandel hebben we een analyse uitgevoerd voor de vestigingen en banen in onze gemeente. Hieruit blijkt dat:
- 85% van de bedrijfsvestigingen en bijna 77% van de banen in onze gemeente heeft aanzienlijk tot veel last van de coronacrisis;
- 62% van de parttime banen en 79% van de fulltime banen bevinden zich in de coronagevoelige bedrijven;
- Absoluut staan 2.814 banen direct onder druk vanwege de coronacrisis ofwel ruim 18% van alle banen in Heusden.
Hieruit blijkt dat ook onze lokale ondernemers hard geraakt worden. Restaurants, horeca en de toeristische sector worden hard getroffen.
Voor de korte termijn worden ondernemers gewezen op en doorverwezen naar de financiële regelingen die de Rijksoverheid heeft. Daarnaast worden ondernemers gefaciliteerd in de vorm van uitstel van betaling van lokale belastingen en bijvoorbeeld uitbreiding van terrassen. MogelijkMaken is nu nog belangrijker geworden. Op dit moment zijn we samen met kernmanagement Drunen aan het verkennen hoe we om willen gaan met de reclamebelasting.
Voor de meeste industriële bedrijfstakken ging landelijk de omzet het afgelopen kwartaal omlaag. Dit geldt ook voor de bedrijven in Heusden. Het algehele gevoel is dat de meeste bedrijven de komende maanden nog doorkomen, maar dat daarna de omzet weer omhoog moet. Dit is vooral afhankelijk van de snelheid waarmee de economie weer aantrekt en wat de impact gaat zijn op de algehele economie en prognose voor 2021.
Duurzaamheidseisen bedrijven
Het Activiteitenbesluit milieubeheer verplicht bedrijven en instellingen (Wet milieubeheer-inrichtingen) om energie te besparen. In 2019 veranderde deze regelgeving. Naast de bestaande energiebesparingsplicht kwam er per 1 juli 2019 een informatieplicht van energiebesparende maatregelen voor Wm-inrichtingen die per jaar vanaf 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ aardgas of een equivalent daarvan verbruiken. Met de informatieplicht willen het bedrijfsleven en de overheid energiebesparing versnellen. Zo krijgt ook de CO2-reductie in Nederland een impuls.