Gezondheid
Eind 2019 is de Regionale nota publieke gezondheidszorg Midden-Brabant 2020-2023 vastgesteld. Het uitgangspunt van deze nota is positieve gezondheid, vandaar dat deze is onderverdeeld in de onderdelen gezonde start, gezonde leefstijl, gezonde geest en gezonde omgeving. De thema’s uit het landelijk preventieprogramma (roken, overgewicht en alcohol) vormen een groot onderdeel van de gezondheidsnota en in regionaal verband wordt dan ook gekeken of er een regionaal preventieprogramma ontwikkeld kan worden.
Bouwen aan de kracht van inwoners
Met de overheveling van de Rijkstaken na de invoering van de Participatiewet, de Jeugdwet en de Wet maatschappelijke ondersteuning is de transitie in het sociaal domein afgerond. Daarnaast zijn de eerste stappen gezet voor de transitie Beschermd Wonen, Maatschappelijke Opvang en de gemeentelijke taken binnen de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg. De behoefte aan transformatie blijft bestaan. Belangrijk hierbij is dat er op een andere manier gekeken wordt naar ondersteuning voor onze inwoners. Het gaat daarbij steeds meer om de combinatie van eigen inzet, ondersteuning vanuit het sociaal netwerk, mogelijkheden van het voorliggend veld en aanvullend daarop pas ondersteuning in te zetten door zorgaanbieders. Er is aandacht voor deze cultuuromslag bij alle betrokkenen: inwoners, aanbieders en gemeente. Uiteindelijk moet dit leiden tot efficiënte en effectieve ondersteuning op maat, die dichter bij huis georganiseerd kan worden. Om deze uitgangspunten vast te houden, is echter blijvende aandacht voor de transformatie nodig. Enkele aandachtspunten hierin zijn onder meer casusregie/samenwerking tussen partijen en alert zijn op tijdig afronden/afschalen van ondersteuning als er resultaten behaald zijn.
Doorontwikkeling resultaat sturing Wmo en Jeugdhulp en maatpact
Vanaf 2017 is een start gemaakt met het omvormen van de Jeugdhulp naar op resultaat gestuurde arrangementen en sinds 2019 is het grootste gedeelte van de Jeugdhulp en de Wmo (begeleiding en dagbesteding) resultaat gestuurd. Dit betekent dat Bijeen zich bij het gezin/huishouden richt op de wat-vraag (wat willen we bereiken?), terwijl de aanbieders zich richten op de hoe-vraag (hoe gaan we dit realiseren?). In 2020 is er een beter beeld van de effecten van resultaatsturing in de Wmo en Jeugdhulp. Dit doen we gezamenlijk met regiogemeenten. Voor Jeugdhulp is op basis van de ervaringen gestart met het omvormen van de Jeugdhulp naar een nieuwe inkoopstrategie jeugd. Hierbij gaat het voor 2021 om quick-wins binnen het huidige inkoopsysteem en voor 2022 wordt er doorontwikkeld naar een nieuwe inkoopstrategie. Ook binnen de Wmo is regionaal een start gemaakt met de ontwikkeling voor een nieuwe inkoopstrategie. Qua planning loopt deze redelijk gelijk aan het traject bij jeugd. Voor 2021 is de verwachting dat in een verlenging van de huidige inkoop een aantal verbeteringen kunnen worden getroffen. Voor de langere termijn wordt gewerkt aan een nieuwe inkoopstrategie. Met maatschappelijke organisaties binnen Bijeen werken we ook toe naar een resultaatgerichte verantwoording.
In de lijn van werken met resultaten is ook regionaal het Maatpact gesloten. Vanaf 2019 kijken we voor gezinnen/huishoudens nog meer naar welk resultaat zij willen bereiken wat daarvoor nodig is. Voor dat laatste hanteren wen een brede blik (out-of-the-boxmaatwerk). Daarnaast wordt gekeken wat we kunnen leren van deze uitzonderingen. In 2020 hebben we zicht op de eerste leereffecten en zetten we stappen om regionaal samenwerkingsverbanden aan te gaan met onder meer woningbouwverenigingen, zorgverzekeraars en uitkeringsinstanties om verbeteringen aan te brengen in het sociale domein. In 2021 gaan we hiermee verder.
Sociaal domein en gebruik van (big)data en onderzoek
In 2018 zijn de eerste stappen gezet om onderzoek en data te gebruiken in het sociaal domein. In 2019 is dit concreter geworden en zijn we aan de slag gegaan met Smart Start en de wijkanalyse Big Data in samenwerking met de GGD. Smart Start is een project waarbij met behulp van onderzoek en design thinking gewerkt wordt aan verbeteringen in het sociaal domein. In de regio Hart van Brabant zijn hiervoor verschillende pilots uitgezet. De onderzoeksvraag van Heusden is gericht op het zoveel mogelijk thuis opgroeien van kinderen (voorkomen van ondertoezichtstelling en uithuisplaatsing). We hopen dat de verbeteringen die hieruit volgen in 2020 geïmplementeerd zijn, waarna we op zoek kunnen naar verdere onderzoeksvragen.
In november 2018 is gestart met het vormgeven van een gezamenlijke wijkanalyse. In 2020 is de eerste versie van een wijkanalyse gereed. Dit jaar worden ook de eerste stappen gezet om als regio samen te werken, zodat er inzichtelijke dashboards komen die de inzet van Jeugdhulp en Wmo kunnen monitoren.
Hervormingsopgave inburgering
Het Rijk heeft een hervorming van het huidige inburgeringsstelsel aangekondigd per 1 juli 2021. Daarbij worden inburgeringsplichtigen meer en beter ondersteund door gemeenten een grotere regierol te geven. Het beheersen van de Nederlandse taal is een absolute voorwaarde voor het goed kunnen participeren in de Nederlandse samenleving. Het taalniveau wordt om die reden verhoogd. Voor de huidige groep inburgeraars – de zogenoemde ‘ondertussengroep’ – zijn extra middelen beschikbaar gesteld. Hierdoor kunnen deze inburgeraars al gebruik maken van de gewenste verbeteringen zoals de brede intake, een duaal traject of een verhoogd taalniveau.
Evaluatie gemeenschappelijke regeling Baanbrekers
De gemeenschappelijke regeling Baanbrekers is in de loop van 2020 geëvalueerd. Het is de bedoeling om met ingang van 2021 de gezamenlijke dienstverlening aan werkgevers en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in de Langstraat plaats te laten vinden via een geactualiseerde gemeenschappelijke regeling. Naast een herbevestiging van deze succesvolle samenwerking in de Langstraat impliceert de nieuwe gemeenschappelijke regeling ook een aangepaste verdeelsleutel van de bekostiging van Baanbrekers door de drie participerende gemeenten. In de voorliggende begroting is nog uitgegaan van de huidige verdeelsleutel. Naar verwachting kunnen in de eerste bestuursrapportage 2021 de consequenties van een nieuwe verdeelsleutel worden vertaald.