Integraal huisvestingsplan Onderwijs
Wat willen we bereiken?
- Het zorgen voor kwalitatief goede en gezonde onderwijshuisvesting voor kinderen in Heusden, op basis van de met de schoolbesturen overeengekomen ambities. De gemeente heeft de wettelijke zorgplicht voor onderwijshuisvesting. De maatregelen en ambities zijn opgenomen in het Integraal huisvestingsplan onderwijs 2017 -2026 (versie 2020).
Wat gaan we daarvoor doen?
- Het vertalen van het integraal huisvestingsplan onderwijsgebouwen naar een uitvoeringsprogramma. In 2019 is gestart met de voorbereidingen van de bouw van de vervangende nieuwbouw voor de Dromenvanger en de Leilinde in Oudheusden. In 2021 wordt het project vervangende nieuwbouw voortgezet.
- Nadat in 2020 is besloten om vervangende nieuwbouw voor basisschool de Bussel in De Grassen te realiseren zal in 2021 het proces verder gaan en zullen er keuzes gemaakt worden welke betrokken partijen aanhaken en/of welke functionaliteiten gekoppeld worden aan de nieuwbouw.
- De uitgangspunten voor upgrade en renovatie zijn vastgelegd in de actualisatie van het IHP en worden toegepast bij basisschool Lambertus (upgrade) en basisschool de Duinsprong (renovatie). De upgrade Lambertus vindt plaats in 2020-2021.
- In 2020 zijn onderzoeken gestart die noodzakelijk zijn ter voorbereiding op de maatregelen zoals upgrade (Het Kompas, Thj. De Rijkenschool en de Lambertusschool) en renovatie (De Duinsprong) uit het IHP. Ook is een haalbaarheidsstudie naar een levensduurverlengende renovatie of vervangende nieuwbouw (Wereldwijs en Jongleren) en een locatieonderzoek (Athena) gestart. De onderzoeken worden vertaald in plannen van aanpak die in 2021 verder uitgevoerd gaan worden. Het is nog niet duidelijk of het haalbaar is om dit voor al de genoemde locaties te doen.
Onderwijsachterstanden / Aanpak laaggeletterdheid
Wat willen we bereiken?
- Het bestrijden van onderwijsachterstanden door kinderen zo vroeg mogelijk te ondersteunen en daarmee hun kansen te vergroten op een zo’n goed mogelijke schoolloopbaan.
- Met de aanpak van laaggeletterdheid willen we bereiken dat meer mensen beschikken over de benodigde basisvaardigheden of een stap zetten in de richting van het verkrijgen daarvan door het volgen van een (educatief) aanbod.
- Aan het eind van het programma (2024) voert de gemeente zelfstandig de regie over de aanpak van basisvaardigheden.
Wat gaan we daarvoor doen?
- Peuters die we niet bereiken met voorschoolse voorzieningen in beeld krijgen en ouders stimuleren dat zij hun kinderen wel naar deze voorzieningen laten gaan.
- Kinderen met taalachterstanden of een risico daarop (doelgroepkinderen) vroegtijdig signaleren en extra ondersteuning bieden zodat zij hun schoolloopbaan beter doorlopen.
- Zorgen dat er voldoende kwantitatieve en goede kwalitatieve peuteropvang is en Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE) aanbod voor doelgroepkinderen.
- Afspraken maken met primair onderwijs en voorschoolse instellingen over de doorlopende leerlijnen en de resultaten van voor- en vroegschoolse educatie.
- Innovatieve manieren zoeken om de doelgroep NT1 meer te bereiken, met inzet van ambassadeurs, communicatie die meer gericht is op het bereik van deze doelgroep en aanbod in de vorm van meer maatwerk.
- Gemeentelijke inzet en regie op het verbeteren van de basisvaardigheden van mensen die door gemeenten worden bereikt via de domeinen onderwijs, werk, gezin en gezondheid.
Leerlingenvervoer
Wat willen we bereiken?
- Stimuleren dat kinderen zoveel mogelijk zelfstandig reizen. Voor de kinderen die aangewezen zijn op aangepast vervoer zorgen dat dit veilig en verantwoord wordt uitgevoerd.
Wat gaan we daarvoor doen?
- Stimuleren van zelfstandig reizen als dat mogelijk is door een gesprek met Bijeen en het aanbod om samen een vervoersplan te maken. Daarnaast is er een OV-abonnement voor leerlingen die elke dag naar school reizen met de bus. Hiermee kunnen ze ook buiten schooltijden reizen.
- Onderzoeken of centrale opstapplaatsen mogelijk/wenselijk zijn.
Bestrijden schoolverzuim en aanpak vroegtijdige schooluitval
Wat willen we bereiken?
- Minimaliseren van schooluitval en vroegtijdig schoolverlaten.
Wat gaan we daarvoor doen?
- Registreren van alle verzuimmeldingen en indien nodig interventie door de leerplichtconsulent.
- Vroegtijdige schoolverlaters in beeld brengen en terug begeleiden naar een opleiding of een leerwerkplek om alsnog een startkwalificatie te behalen.
Brede samenwerking onderwijs
Wat willen we bereiken?
- Intensivering van de relatie tussen de gemeente en de lokale onderwijsinstellingen, de kinderopvangorganisaties, Baanbrekers, jeugdhulp regio Hart van Brabant en het bedrijfsleven voor het gezamenlijk belang.
Wat gaan we daarvoor doen? - kopie
- Uitvoering geven aan de agenda waarin we met de onderwijsinstellingen afspraken hebben gemaakt over onderwerpen met een gezamenlijk belang, zoals techniekonderwijs, verkeersveiligheid, gebiedsontwikkeling, sociaal-maatschappelijke vraagstukken, kunst, cultuur, sport, jeugdzorg, Wmo en duurzaamheid.