De gemeente is op dit moment eigenaar en beheerder van circa 2,8 miljoen vierkante meter verharding. Het wegenbeleid is erop gericht dat de gebruikers erop kunnen vertrouwen dat zij op een goede manier gebruik kunnen maken van de wegen. Voor het gewenste onderhoudsniveau wordt het uitgangspunt “veilig en heel” gehanteerd. Onderhoudswerkzaamheden vinden plaats op basis van visuele inspecties en maatregeltoetsen. Er wordt daarbij gekeken hoe de minimale (verkeers-)veiligheid van alle (verkeers-)deelnemers in de openbare ruimte kan worden gewaarborgd.
Naar verwachting volgt eind 2020 of begin 2021 een nadere uitwerking van de integrale beleids- en beheervisie openbare ruimte. Los daarvan kan het wenselijk zijn een meer gedetailleerde uitwerking in losse plannen te realiseren.
Onderhoudstoestand wegen:
Periodiek worden de wegen binnen de gemeente op kwaliteit geïnspecteerd volgens de CROW-richtlijnen. Met de resultaten van deze visuele inspectie (2019) kan er iets gezegd worden over de onderhoudstoestand. Uit de visuele inspectie is gebleken dat een deel van de verharding in de gemeente niet meer voldoet aan de minimale uitgangspunten ‘veilig en heel’. Er is echter geen sprake van achterstallig onderhoud in die zin dat dit leidt tot kapitaalvernietiging en/of onveilige situaties.
Daarnaast is door de raad de wens uitgesproken om het kwaliteitsniveau ‘veilig en heel’ minder strak in te vullen en de kwaliteit van de openbare ruimte te verbeteren. Hiervoor is een stelpost voor verruiming van het onderhoudsbudget beschikbaar gesteld. In 2019 is een beheerplan opgesteld ter onderbouwing van deze verruiming en om een meerjarige doorkijk te geven voor de onderhoudsbehoefte van wegen. Het beheerplan bevat ook een financieel hoofdstuk dat een doorkijk geeft van benodigde en beschikbare middelen voor de korte termijn (twee jaar), die min of meer vastliggen, en voor de langere termijn, die gezien moeten worden als indicatief. Ze zijn veelal onderhevig aan onzekerheden over ‘integraal oppakken’ of combineren met projecten zoals de Gebiedsontwikkeling Oostelijke Langstraat (GOL).
In navolging van het beheerplan is voor twee jaar een uitvoeringsprogramma opgesteld. Om te voldoen aan het verbeteren van de openbare ruimte en het minder strak invullen van veilig en heel en om achterstanden in kwaliteitsniveaus weg te werken c.q. te beheersen. Dit gebeurt zowel door middel van integrale projecten (werk met werk maken) en als door op zichzelf staande projecten. Omvang van dit areaal is echter moeilijk te bepalen. Daarnaast zijn er binnen de integrale projecten straten te benoemen die nog wel veilig zijn maar door het integraal werken toch meegenomen worden. Verder wordt de verharding die niet op niveau is, opgenomen in het dagelijks/klein onderhoud, civiele werken (projecten, woonwijken) en GOL.
Naar verwachting volgt begin 2021 een nadere uitwerking van de integrale beleids- en beheervisie openbare ruimte.